Je kunt hier drie whitelabel PDF voorinstellingen (joboptions) downloaden, waarin de optimale instellingen om je PDF mee op te slaan zijn vastgelegd. Lekker makkelijk én de zekerheid dat je je bestanden perfect upload:


In dit artikel lees je hoe je voor jouw bestand de beste PDF voorinstellingen (joboptions) kiest.


Papier en labels
Deze PDF voorinstellingen gebruik je voor onze papier en label producten: Flyers, Brochures, Visitekaartjes, Briefpapier, Stickers op rol, Stickervellen en Etiketten. Bestanden met een te hoge resolutie worden gedownsampled tot 300 PPI. Het profiel is zonder kleuromzetting, maar met de gebruikte icc-profielen ingesloten. Daarnaast wordt het bestand zonder snijtekens, maar met 3 mm afloop rondom opgeslagen.


Grootformaat op 100%
Gebruik de Grootformaat PDF voorinstelling voor bestanden die je op ware grootte opmaakt. De maximale afmetingen per zijde verschillen in de Adobe programma’s. Photoshop wijkt hierin af van Illustrator en Indesign en het is de combinatie van het aantal pixels en resolutie dat het uiteindelijk formaat bepaalt:


 • Illustrator CC 2019
  575 cm (inclusief 1 cm overlap rondom, effectief 573 cm)
 • Indesign CC 2019
  545 cm (inclusief 1 cm overlap rondom, effectief 543 cm)
 • Photoshop CC 2019    
  30.000 pixels / 100 PPI - 762 cm (inclusief 1 cm overlap rondom, effectief 760 cm)
  30.000 pixels / 70 PPI - 1088 cm (inclusief 1 cm overlap rondom, effectief 1086 cm)
  30.000 pixels / 30 PPI - 2540 cm (inclusief 1 cm overlap rondom, effectief 2538 cm)

Afbeeldingen met een te hoge resolutie worden gedownsampled tot 150 PPI. Het bestand wordt zonder kleuromzetting opgeslagen, maar met de gebruikte icc-profielen ingesloten. Daarnaast wordt het bestand zonder snijtekens, maar inclusief 1 cm afloop rondom opgeslagen.


Grootformaat op schaal
Als het bestand dat je opmaakt groter is dan de afmetingen die hierboven staan, moet je het bestand op schaal opmaken. Hierbij is de schaal 1:10 gebruikelijk. Een klein rekenvoorbeeld:


Je bestelt een spandoek van 600 cm breed en deze maak je op schaal op. 600 cm wordt dan 60 cm en de afloop van 1 cm wordt 0,1 cm.


Je slaat je bestand nu op met Grootformaat op schaal. Deze PDF voorinstelling zorgt ervoor dat de resolutie van de afbeeldingen niet teruggebracht wordt naar 300 PPI. Zo heb je geen resolutieverlies zodra je je bestand in de Drukhoek Upload weer vergroot naar het af te werken formaat met de functie 'opvullen'. Het profiel is zonder kleuromzetting, maar met de gebruikte icc-profielen ingesloten. Daarnaast wordt het bestand zonder snijtekens, maar mét 1 cm afloop rondom opgeslagen.


Tip: bij het gebruik van Grootformaat op schaal kunnen je bestanden te zwaar worden. Een bestand mag maximaal 30.000 pixels per zijde hebben en 2 GB groot zijn. Kies in dit geval wel voor downsampling tot de geadviseerde resolutie bij het opslaan. Daarnaast kun je de optie 'Bewerkingsfuncties behouden’ in Illustrator en Photoshop uitschakelen en in Photoshop een hogere JPG compressie kiezen. In aparte artikelen vertellen we je graag meer over de maximale bestandsgrootte en de beste resolutie.


Lees hier hoe je de voorinstellingen importeert.

IMAGE